Toestand Peru

De economische toestand van Peru lijkt niet zo slecht met een jaarlijkse groei van zo’n 8 à 9 procent, goede resultaten op het gebied van visvangst, bloeiende mijnindustrie,.. Helaas zijn de inkomensverschillen enorm en profiteert slechts 20% van de bevolking hiervan. 3 miljoen van de bijna 30 miljoen Peruanen leeft met minder dan 1 dollar per dag en 6 miljoen met minder dan 2 dollar per dag.

De ‘Región Inka’ ligt in het zuidoosten van Peru en telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Dit gebied rond de stad Cuszo (3.400 m), ooit het centrum van het Incarijk, is tegenwoordig één van de armste streken van het land.

De Quechua-indianen vormen de grote meerderheid van de bevolking. Ze wonen verspreid over meer dan duizend gemeenschappen en blijven trouw aan hun eeuwenoude tradities. De indiaanse bevolking leeft er van de landbouw op de hellingen van het Andesgebergte. Maar de opbrengsten zijn beperkt, want het klimaat is hard, het water is schaars en kredieten en technische bijstand zijn onbereikbaar. Armoede gaat vaak gepaard met ernstige problemen zoals alcoholisme, (kinder)mishandeling, kindermisbruik, incest en ondervoeding.

Advertisements
Advertisements
%d bloggers like this: