Thematisch

Bij Oye LENA werken we thematisch. Zowel met onze buitengewone leerlingen, de kleuters en de lessen in de bergschooltjes.

Elke maand werken we een nieuw thema uit. Deze thema’s staan vast voor 3 schooljaren. Aan elk thema werden (Peruaans-Belgische) doelstellingen gekoppeld.

Hieronder kan je elke maand ontdekken rond welk thema we werken en welke activeiten we organiseren.

April 2017 = thema ‘familie’

De maand april stond in het teken van de  ‘familie’, alle lessen werden hierop afgestemd. Niet alleen alle mogelijke familieleden kwamen aan bod,  zoals de baby, de grootouders, de zussen en broers, … maar ook de huisdieren! Tijdens de bewegingsles moesten de kinderen  bijvoorbeeld kruipen als een baby, gebogen  wandelen als een oma of springen als een peuter.  Een andere lessenreeks gedurende 4 weken, de zogenaamde  Schrijfdanslessen, werd er  ook  gewerkt rond hetzelfde thema, zo werd er bijvoorbeeld een hart gemaakt voor mama of  de haren getekend van de grote, gekke zus. We kunnen nog heel wat voorbeelden geven, maar dit zou te veel pagina’s in beslag nemen 😉 De kinderen genoten ervan om te vertellen over hun familie!

Door vrijwilligers Delphine Coomans & Lisa De Wolf

Mei 2017 = thema ‘de 4 elementen: lucht, aarde, water en vuur’

Tijdens de maand mei werkten we rond het thema de 4 elementen. We begonnen de eerste week met de lucht. De kleuters konden genieten van een multisensoriele klas over de wind, oefenden een versje en leerden over de zwaartekracht. Tijdens de week over aarde was er een reis rond de wereld waar ze hun evenwicht moesten testen, maakten de kleuters reis door het bos waarbij ze allerlei geuren ontdekten en leerden ze zorg dragen voor de aarde door bijvoorbeeld geen papiertjes op de grond te gooien. Hét hoogtepunt van de maand was ongetwijfeld het bezoek van de brandweer tijdens de week van het vuur. Tijdens deze week stonden er ook experimenten met vuur en een brandweerparcours op het programma. We sloten de maand af met een week rond water waarin de kleuters konden testen wat drijft en wat niet en verschillende water geluiden konden beluisteren. Het werd een heel interessante maand met heel wat leuke lesjes waarvan zowel de vrijwilligers als de kleuters hebben genoten!

Door vrijwilligers Sara Defoor

 

Juni 2017  = thema ‘sprookjes’

In juni stond het thema ‘sprookjes’ centraal. De eerste twee weken lazen we elke dag een pagina uit het boek van ‘De Sneeuwprinses’voor en werkten we rond het thema ijs en sneeuw. In de klas met de  experimenten mochten de kinderen zelf op ontdekking gaan, ze vonden het geweldig dit te doen! De derde week draaide rond het sprookje ‘Roodkapje’, deze week hebben we afgesloten met een theater gespeeld door de vrijwilligers met de handpoppen. De vrijwilligers hebben heel wat gelachen bij de voorbereidingen ervan,  maar de kinderen hadden de tijd van hun leven tijdens de voorstelling zelf. De maand werd afgerond met een mix van verschillende boeken, elke dag werd een ander boekje voorgelezen en de lessen werden hierop afgestemd.

Door Delphine Coomans & Lisa De Wolf

Juli 2017  = thema ‘Peru’

Augustus 2017  = thema ‘De kleuren van de regenboog’

Advertisements
Advertisements
%d bloggers like this: